Ad

Slider

GÜDÜL ŞİFA YOLU DOĞA YÜRÜYÜŞÜ NOTLARI

Güdül, Ankara'nın ilk ve tek Sakinşehir olarak yanıbaşınızda sizi bekliyor. Yöresel Sinsin oyunu, bazlama, Güdül simidi, meydanda meyve sebzecileri, leblebi imalathaneleri gibi bir çok özelliğini not edelim.

Tahtacıörencik köyünde Durmuşlar'ın çiftliğinde kahvaltı yada Sağlam Hanesi'nde gözleme ile bir başlangıç yapılabilir. Duvarlarında duvar halısı, pencereleri işlemeli, bahçe yada ev kapıları çeşitli, ev köşeleri kültür kokan özelliği ile bu şifa yolu doğal yaşam severleri bekliyor. Tahtacıörencik Doğal Yaşam (TADYA) üreticileri ile tanışmayı unutmayın. Muhtemelen bu üretilerle tanışarak ve alışveriş yaparak kendi sağlığınıza katkı yapmış olacaksınız. 

Diş doruğu seyirtepesi köyün hemen üstünde yer alıyor. Burada yürüyüş hakkında kısa bilgilendirme yerinde olabilir. Yürüyüş lideri, artçı ve ilk yardım konusunda görevliler kendini tanıtabilirler. Herkesin ayakkabıları ve kıyafetleri uygun olup olmadığını sormak iyi olur. 

Hepponun Pınarı ve az ilerde Koca Söğüt'ün altında Kamil'in Pınarı tadımlık çeşmeler olduğunu iletelim.

Pekmezin mınarı yol ayrımından sağa döndük, yürüyüş liderimiz çeşmelerin artık bittiğini ilan etti. Hemen solda bayrak tepesi, manzara seyretmek için oldukça müsait olduğunu not edelim.

Saklı bir gölet bulduk...

Ovacık göleti boyunca adaçayı, karaçalı, alıç ve meşe ağaçları arasından ilerleyeceksiniz. Bu gölet antik bir göletmiş gibi duruyor. Ama köylülere cansuyu olduğunu hissediyoruz.

Tatarın tarlası mantar toplanmaya müsaittir. Mantar toplamayı bilmek gerekiyor. Unutmayın bilmediğiniz mantar kesinlikle zehirlidir ve ilk kural budur. Yada olumlu tarafından manidar bir sözle devam edelim; bütün mantarlar yenir, bazıları bir defa yenilebilir.  Bu civarda adaçayı, kuzukulağı, kantaron, gibi şifalı bitkileri bulabilirsiniz.

Beşçamındere de öbek öbek meşeler sizi bekliyor. Bayraktar'ın ağılında keçi koyun (davar) ayranı içilebilir. Biraz tırmandıktan sonra eski taş ocağı denk gelecek.

Zirveye ulaştık...

Karaçam ve göknar ormanları başlıyor. Ormanın derinliklerine vardıkça cümbüş artıyor. Serinlik kendini daha da hissettiriyor. Belin Doruğu'nda soluklanabilirsiniz. 

Bu doruktan Sorgun Tabiatı Koruma Alanı karşınızda görünecek. İster hemen aşağıya devam ederek yada ister sağa giden yoldan devam edebilirsiniz.  Eski orman binasından sağa ormanın derinliklerine doğru ilerleyin. 

Sorgun Tabiatı Koruma Alanı ortasında göl ve etrafında orman ile âdeta bir vaha gibi. O kadar güzel bir manzara keyfi sunuyor ki etkilenmemek mümkün değil. Yabani at, geyik, ayı, tilki, kurt izlerini görebileceğiniz bu alanda yaban hayatı oldukça zengindir.

Tabiat alanında çay, su gözleme gibi ihtiyaçlar yanında tuvalet, lavabo, mescit gibi yerlerde bulunuyor. İlaveten çocuklar için eğlenceli halat parkuru yada kampçılar için yerler olduğunu not edelim.






0

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Mega Menu

blogger
© www.beslersifa.com | Her hakkı sağlıklıdır.
Coded by @suleymancetinx | ile yapılmıştır.