Ad

Slider

Arıcılık İçin Değişim Zamanı Geldi mi?

Arıcılıkla ilgilenmeye başlayalı birkaç yıl oldu. Geçen yıllarda 3 kovan aldık ve arılarımızla birlikte doğal bal üretmeye başladık. Önceden satın aldığımız balların doğal olup olmadığı konusunda şüphelerimiz vardı, ancak kendi üretimimizi tattığımızda farkı anladık.

Arıcılık ve bal üretimi teknik ve teknolojilerinin geliştiğini Arıcılık Fuarları’ndan görebilirsiniz. Ancak, arıların bal üreteceği bitki türlerinin ekimi ve bakımı konusunda bir eksiklik, hatta umursamazlık var gibi görünüyor. Arıcıların %90'ı bu konularda hiçbir çaba göstermiyor, hatta düşünmüyor bile. Ama herkes daha fazla bal elde etmek istiyor.

Çam balında dünyada önemli bir yerimiz olduğunu unutmayalım. Karadeniz de ve Akdeniz- Ege yaylalarında eşsiz bal üretiminin önemini vurgulayalım. Ülkemizde Lavanta balının geliştiğini not edelim. Bakanlığın “Bal Ormanları” ve “Lavanta Bahçeleri” projeleri ve özel sektörün geliştirdiği “Kekik ve altınotu bahçeleri” inşa ettiğine şahit oluyoruz.

Avrupa'daki arıcılar, "Arıcılıkta mükemmel ırklar ve teknikler yoktur, mükemmel flora ve bitkiler vardır" prensibiyle hareket ediyorlar ve bu sayede bizden 3 kat daha fazla bal elde ediyorlar. Çünkü arılar için bitki ekimi, dikimi ve bakımı yapıyorlar, yaşam alanları oluşturuyorlar.

Herkes temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevrede yaşama hakkını geliştirmek amacıyla etrafına nektar ve polen kaynağı olan ağaç ve bitkileri dikmeye başlamalıyız. Propolis gibi arı ürünlerinin kalitesi ve miktarı da artacaktır.

Biz üç arkadaş, toplamda 10 kovanımız var. Geçen sene uygun yerlere 100'den fazla ağaç diktik. İğde, akasya gibi arılar için önemli bitkileri daha fazla dikmeye çalışıyoruz. Bulunduğumuz bölgede iyi yetişen bitkileri araştırıp, onları dikmeye devam edeceğiz. Arıcılığı geliştirmek için lavanta, biberiye, ıtır, gül, nane fidelerinin yanında ekinezya, aynısafa, kekik gibi tohumları dostlarımızla paylaştık. Bu bahar, 2 dönüm kadar arı otu, karabuğday ve korunga ekme planımız var. Ayçiçeği, kanola, ıhlamur, akasya, gladiçya, dişbudak gibi bal üretiminde önemli bitki türlerini geliştirelim.

Bu yıl kovan başına en az 10 ağaç dikmeye ve 1 dönüme bitki tohumu ekme hedefimiz var.

Siz ne düşünüyorsunuz ve ne yapabilirsiniz?

Besler Şifa, Bitkise Kozmetik ve Doğal Yaşam Ürünlerini İnstagram vitrininden yada Trendyol mağazamızdan temin edebilirsiniz. Hızlı yoldan Besler Şifa Propolisi ile tanışarak kışlık hazırlığınızı da yapabilirsiniz.



 

0

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Mega Menu

blogger
© www.beslersifa.com | Her hakkı sağlıklıdır.
Coded by @suleymancetinx | ile yapılmıştır.