Ad

Slider

Şifa Yolu Projesi Hedef Kitlesi

 Sakinşehir Güdül Şifa Yolu Projesi Hedef Kitlesi

Sakinşehir Güdül ilçe sakinleri, Tahtacıörencik, Kavaközü, Yeşilöz, Sorgun gibi köylerin sakinleri ile aromaterapi atölyesine destek ve ara ham madde verebilecek toplayıp tedarik edebilecek özellikle genç kadınlardır. 

Bilindiği gibi Güdül kadim İpek Yolu olarak bilinen güzergâhtadır. Kirmir Çayı ve İlhan Çayı önemli ırmaklarındandır. Potansiyel aktiviteleri, doğal güzellikleriyle ve patika ve orman yolları ile önemlidir. Kuşkusuz ilçenin en dikkat çekici tarihi eserleri, İnönü ve Yeşilöz mevkiindeki, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşke olarak kullanılan mağaralardır. Adaçayı, kekik, lavanta, fesleğen, nane, oğulotu, altınotu, aynısefa, kuşburnu, rezene, anason, kimyon, kişniş, kökboya, safran, aspir, çemen, ekinezya, çörekotu, sarı kantaron, biberiye, mercanköşk, çuha çiçeği olmak üzere Sakinşehir Güdül'de yetişmesi mümkün 23 bitkiyi sıralayabiliriz.

Sakinşehir Güdül İlçesini ziyaretten sonra Tahtacıörencik Köyü’ne doğru devam edilip Sorgun Göleti Tabiat Parkı- (27 km)  ile tamamlanan güzergahta tabii güzellikleri ve zengin içeriği ile önemli bir yoldur. Bu güzergahta ekoturizme yönelik destinasyonlar tespit edilerek ekoturizm yolu belirlenebilir.

Tahtacıörencik Köyü ekolojik üretim çiftlikleri de önemli destinasyonlardandır. Tahtacıörencik tarihi camii ve Sorgun köyünde Şeyh İsmail Efendi türbeleri ziyaret edilebilir. Eğer yürüyüş yapılacaksa Güdül Sorgun Tabiat Parkı’nın kuzeybatısından başlayan yürüyüş, Atıçlararası Düzlüğü ve Mahkemelik Yaylası mevkilerinden geçerek, Katırcıyolu Tepesi zirvesindeki Belindoruk’a erişiyor. Ahmetli Deresi Vadisi boyunca inişe geçebilir ve çam, alıç, ahlat, kuşburnu ağaçlarının süslediği parkur, Germece Pınarı, Beşçam Kuyusu mevkilerini geçerek Saçayak Kuyusu bölgesinde orman yoluna kavuşacaktır. Diğer yandan Güdül merkeze yakın İnözü vadisi hem arkeolojik alanlar hem de doğal koruma alanları içindedir. Bu yörede tıbbi ve aromatic bitkileri tedarik zinciri oluşturulabilir.

Ankara keçisi diğer bir adıyla tiftik keçisi Anadolu'da 13. yüzyıldan beri yetiştirilmektedir Özellikle Ankara ilçelerinde yetiştirilen bu keçi türünün tiftiğinden, sütünden, derisinden ve etinden faydalanmaktadır. Ankara'nın ve İç Anadolu'nun ilk sakin şehri ilan edilen Güdül de belediye tarafından keçi sütü konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Besler Şifa atölyesi olarak patenti alınan keçi sütlü sabun üretimi üzerinde çalışmalar devam etmektedir.

Güdül ilçesi gelişmiş sıralamasında 350. Sırada, yıllık yaklaşık %10 nufus kaybı yaşamakta ve nufus yaşlanmaktadır. Şifalı kadim bilgiler kaybolmaya yüztutmaktadır.

Sakin şehir Güdül ilçesinin özellikle

Tahtacıörencik, Kavaközü, Yeşilöz, Sorgun gibi köylerin şifa, sanat yada beslenmeye yönelik Etnobotanik özellikleri belirlenmelidir.

 Bu çalışmaya göre de tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesine yönelik eğitimler verilmelidir.



0

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Mega Menu

blogger
© www.beslersifa.com | Her hakkı sağlıklıdır.
Coded by @suleymancetinx | ile yapılmıştır.