Normalde vücudumuz histamini yönetmekte zorlanmıyor. Gelgelelim çok fazla yiyorsanız, çok fazla histamin üretiyorsanız, ya da bunu yeterince işleyemi-yorsanız histamin intoleransı baş gösteriyor. Neticede birçok gıda alerjisi ortaya çıkıyor.
Histamin intoleransını tespit etmenin en basit yollarından zaman hastanın bağ dokusundaki histamin miktarını anlamak için bu yönteme başvuruyorum. Dermatografi aslında "deri yazısı” demek. Mesela parmağınızla cildinize hafif bastırarak bir şey yazdığınızı düşünün, ortaya kırmızı bir çizgi çıkıyor. Eğer bu yazı veya çizgi derinizin üzerinde uzun süre kalıyor ve büyük bir şişkinlik oluşturuyorsa histamin seviyenizin çok yüksek olduğu anlamına geliyor. Kan tahlilleri ile de histamin miktarı ölçmek mümkün.
Bakterilerin histamin ürettiğini aklımızdan çıkarmayalım. bayatlamış Veya birkaç gündür buzdolabında bekleyen gıdalardaki bakteriler histidin adlı amino asiti histamine dönüştürüyor, kalmış yemek de aynı şekilde dikkat etmekte fayda var. Benzer şekilde fermente gıdalar gıdalarda da temkinli yaklaşın. Çünkü permasan peyniri tütsülenmiş et gibi gıdalar bakteriler tarafından fermente ediliyor ve histamin içerikleri yüksek bunun nedeni sistemin Fermantasyon işleminin bir parçası olması. Aslında yoğurt turşu gibi fermente gıdalar çok faydalı fakat histamin sorunu varsa etkileyebiliyor. Histamin içermeyen çikolata kuru meyve Buğday Tanesi domates Muz gibi yiyecekler sistamin üretimini arttırabiliyor, dikkat etmekte fayda var. Glütenden ve süt ürünlerinden uzak durun.
Histamin içeriği düşük olan gıdalar ise taze olanlar. Taze et, taze balık çok önemli. Yumurta da oldukça faydalı. Bol sebze tüketin ama domates, avokado, ıspanak ve patlıcandan kaçının. Kulağa biraz karmaşık gelebilir ama beslenme uzmanı yardımıyla süreci yönetmek mümkün. Ayrıca bütün kaliteli yağlar faydalı. Protein içerikli sebzeler de çoğu hastaya çok iyi geliyor.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder