Şifa Yolu Projesi kapsamında Kimya Mühendisi Didem Karabaş tarafından Tıbbi ve Aromatik Bitkilerle Doğal Yaşam eğitimi yapıldı.
Eğitimde Didem Karabaş;
"Tıbbi ve aromatik bitkilerin (TAB) sınıflandırılması ve yağ elde edilme yöntemlerini bitki türüne göre öğrenmeliyiz. Küçük denemelerle mesafeler almalıyız. Ülkemizde en çok türü bulunan tıbbi ve aromatik bitkilerden olan kekiğin ve defnenin çok başarılı hikayeleri vardır. Türkiye kekik için tartışmasız en önemli gen merkezidir. Suriye kekiği, dağ kekiği, İzmir kekiği, bilyeli kekik, Türk kekiği, istanbul kekiği, kılıç kekik, zahter kekik gibi birbirinden hemen ayırt edilebilen türler ülkenin her yerinde yetişir."
"Tohum, ekim dikim, gübreleme, sulama, ot ile mücadele, çapalama, hasat, kurutma, ayıklama, distilasyon, ambalajlama, depolama, nakliye, insan kaynakları, elektirik mazot, genel giderler gibi giderler vardır."
"Diğer yandan TAB sektöründe şu 3 önemli sorunu aşmalıyız;
1- Tıbbi ve aromatik bitkilerin genetik materyali (yani tohum fide ve çelik) yeterli bulunamamaktadır.
2- Kekiğin hastalıkları, zararlı ve yabancı otları, mantarları ve zararlı zirai ilaçların pestisitler sorunları bulunmaktadır.
3- Yabancı ürünlerle karıştırma, tıbbi ve aromatik bitkilerin türünü veya cinsinin bilinmemesiyle meydana gelen yanlışlıklar, yanlış toplama ve kurutma yapılması gibi şeyler bu alanda daralmaya sebep olabilmektedir." dedi.
Zoom ve youtube yayınında toplam 200 katılımcı katıldı. Eğitimde 20 den fazla formül, onlarca prosedür bilgi, çevreci ve helal tavsiyeler aktarıldı. Yaklaşık 3 saat soluksuz eğitim ücretsiz ve şartsız olarak sınavsız ve reklamsız şekilde verildi.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder