Gençlerimiz için doğaya dönüş, doğal malzemeleri kullanmaları, tarımsal üretim mekanizmalarına katılmaları, permakültür çalışmalarını öğrenmeleri gerekmektedir. Gençlerimiz ve yeni nesil çiftçiler için bitkisel üretim yetiştirme ve teknikleri eğitimleri yapılmalıdır.


Doğaya dönüşün ve doğadan daha çok faydalanmanın daha çok önem kazandığı günümüzde tıbbi ve aromatik bitkiler (TAB) daha çok önem kazanmıştır. Türkiye pek çok bitkinin gen merkezi olmasının yanında, bazı endemik türlere de ev sahipliği yapar. Fitoterapi, aromaterapi ile doğal ve butik sabunlar, şifalı macunlar ve merhemler ile her geçen gün tıbbi ve aromatik bitkiler daha da önem kazanmaktadır.
Ankara çevresi ve özellikle Sakinşehir ilan edilen Güdül ilçesi zengin bitki çeşitliliği, doğal ve kültürel zenginliği ile rekreasyonel değerleri açısından tıbbi ve aromatik bitki yetiştirilmesi ve kıymetlendirilmesine katkı sağlayacak bir potansiyele sahiptir. Güdül ilçesi Ankara Keçisi üretim merkezi ve dağlık yapısıyla boyar ıtri (hoş kokulu) ve tıbbi bitkilerin üretimi açısından elverişli konumdadır.
Bu sebeple Gençlik ve Spor Bakanlığı- GPDP destekli bir proje başlatılmıştır.


 PROJE AMACI 
Eğitimler "Genç Lokman Hekimler" yetiştirilmesi gayesi ile Boyar Itri ve Tıbbi Bitkiler yetiştirilmesi ve şifalı ürünler elde edilmesi amaçlanmaktadır. Ankara bölgesinin gençleri böylece daha sağlıklı sıhhatli ve çözüm odaklı olması hedeflenmiştir. Ankara çevresi ve özellikle Sakinşehir Güdül ilçesinde yaygınlaştırma faaliyetleri yapılacaktır.

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler üretim, yetiştirme ve kıymetlendirme eğitimleri ile daha sonra butik sabun, şifalı macun, merhemler gibi ürünler elde etmeleri için atölye çalışmalarına katılmaları sağlanacaktır. Gençlerin ve yeni nesil çiftçilerin tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili daha fazla bilgi ve pratik kazanmaları amaçlanmaktadır. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler üretim, yetiştirme ve kıymetlendirme eğitimleri ile daha sonra butik sabun, şifalı macun, merhemler gibi ürünler elde etmeleri için atölye çalışmalarına katılmaları sağlanacaktır.

Projenin ilk döneminde sertifikalı olarak 300 kişiye kısa adı BITKI eğitimi verilmiştir. İkinci dönemde 150 kişiyle arazi ve atölyede seminer çalışmaları yapılmıştır. Projenin 3. döneminde Sabun, Krem ve Şifalı Macunlar Atölye Çalışmaları yapılmıştır. Bu eğitimlere 200 kişi katılırken eğitime katılanlar için 520 fidan dikilmiştir. Projenin bakanlıkça kontrolleri ve projenin proje pazarında sunulması gibi faaliyetler yapılmıştır. Projenin 4. yani son döneminde aromaterapi ve fitoterapi ile nihai ürün atölyeleri devam ederken proje sonuçlarının yaygınlaştırılması için çalışmalar devam edecektir.

Proje yeni döneminde aromaterapi ve fitoterapi ile nihai ürün atölyeleri yapılacaktır. Bu sayede katılımcıların sabun, krem, macun, yağ, merhem, tentür, şurup, şerbet, şifalı çay, kişisel bakım ürünü gibi ürünler elde edilmesi hedeflenmektedir.

PROJE FAALİYETLERİNİN ÇIKTILARI
Projenin ilk döneminde sertifikalı olarak 100 kişiye sertifikalı Boyar, Itri Ve Tıbbi Bitkiler Yetiştirilmesi ve Kıymetlendirilmesi Eğitimleri verilmiştir. 21 adet Tıbbi ve Aromatik Bitli ayrıntısıyla incelenmiştir. Bitkilerin genel ve bilimsel özellikleri, faydaları, yetişme koşulları ve koşulları öğrenildi.
Projenin 2. dönemde 150 kişiyle arazi ve atölyede seminer çalışmaları yapılmıştır. TAB sektörünü incelenmiş, nihai ürünler üretimi için hazırlıklar yapılmıştır ve arazide yerinde ziyaretler yapılmıştır.
Projenin 3. döneminde Aromaterapi ve Fitoterapi Atölyeleri yapılmıştır. Bu sayede katılımcıların sabun, krem, macun, yağ, merhem, tentür, şurup, şerbet, şifalı çay, kişisel bakım ürünü gibi ürünler elde edilmesi hedeflenmiştir. Katılımcıların Krem Macun gibi ürünler üretilmiştir. Proje pazarında projenin sunumu, Güdül Belediye Başkanı ziyareti ve Fidan Dikim Etkinliği gibi faaliyetlerle proje görünürlük çalışmaları yapılmıştır.
Projenin 4. döneminde sabun, krem, macun, yağ, merhem, tentür, şurup, şerbet, şifalı çay, kişisel bakım ürünü gibi ürünler elde etmesi için eğitimlere devam edilmiştir. Bu programlarda üretme hakkında motivasyon sohbetleri ve bilinçlendirme faaliyetleri de eklenmiştir. Proje grubunda 100 kadar üretici kendi çalışmalarını yapmakta ve internetten satışlar yapmaktadır.

Bu yazılarımızda mutlaka ilginizi çekecektir:

 YAPILAN FALİYETLER; 
1- Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştirilmesi ve Kıymetlendirilmesi (BITKI) Eğitimleri;
Projenin ilk eğitimi Ankara çevresi ve özellikle Güdül ilçesine uygun bitkilerin yetiştirilme teknikleri, piyasa durumları ve kıymetlendirilmesi eğitimidir. Eğitimler ücretsiz olarak Doç. Dr. Sabri Erbaş, Serhat Erbaş ve Mustafa Çetin tarafından 10 ayrı ders olarak planlanmıştır. Eğitimler ücretsizdir ve katılım belgelidir. 

BITKI Eğitimi Programı:
Ders 1. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler hakkında temel bilgiler,
Ders 2. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde damıtma ve ekstraksiyon sistemleri,
Ders 3. Tıbbi ve aromatik bitkiler tarımı ve endüstrisi (Adaçayı, Kekik, Lavanta),
Ders 4. Tıbbi ve aromatik bitkiler tarımı ve endüstrisi (Fesleğen, Nane, Oğulotu),
Ders 5. Tıbbi ve aromatik bitkiler tarımı ve endüstrisi (Altınotu, Aynısefa, Kuşburnu),
Ders 6. Tıbbi ve aromatik bitkiler tarımı ve endüstrisi (Rezene, Anason, Kimyon, Kişniş),
Ders 7. Tıbbi ve aromatik bitkiler tarımı ve endüstrisi (Kökboya, Safran, Aspir),
Ders 8. Tıbbi ve aromatik bitkiler tarımı ve endüstrisi (Çemen, Ekinezya, Çörekotu, Sarı kantaron),
Ders 9. Permakültür Yöntemleriyle TAB Yetiştiriciliği,
Ders 10. Hasat sonrası kurutma, paketleme, satış ve pazarlama
Ders 11 Eğitim Genel Değerlendirme

Eğitim tarihleri 15 Şubat-15 Mart 2021 arasında 10 ders olarak belirlenmiştir. Bu eğitim 300 kişi ile çevrimiçi olarak planlanmıştır.

Boyar Itri ve Tıbbi Bitkiler Yetiştirilmesi ve Kıymetlendirilmesi Eğitimleri başvuru formu kapanmıştır. Seminer başvuru formu da yukarıda verilmiştir.

2- Arazi ve Seminerler;
Bu seminerler bu alanda uzmanlar tarafından proje döneminde verilecek olup duyuruları proje görünürlük çerçevesinde ilan edilecektir. Seminerler ilk eğitim üzerine daha çok uygulamalar kazandırmak için yapılacaktır. Gençlerin Tıbbi ve Aromatik Bitki yetiştiriciliğini ve kıymetlendirmesini daha iyi bilmeleri ve uygulama yapmaları amaçlanmaktadır. 

Projenin 2. döneminde "Tıbbı Aromatik Bitkiler Arazide Eğitim Çalışmaları ve Tıbbı Aromatik Bitkiler Seminerleri yapılmıştır.
Tamamlanan Programlar;

  1. Besler Şifa Atölyesi-1; Nazım Tanrıkulu- 16.05.2021
  2. Mürver Bahçesi Ziyareti-5.08.2021             
  3. Geleneksel Ve Tamamlayıcı Tıp Kongresine Katılım-11.06.2021                  
  4. Besler Şifa Atölyesi-2; Prof. Dr. Fatih Satıl- 11.06.2021
  5. Besler Şifa Atölyesi-3; Gülçin İşler-22.06.2021          
  6. Besler Şifa Atölyesi-4; Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerden Süsleme Buketi-26.06.2021
  7. Çamlıdere Arazi Programı-10.07.2021
  8. Güdül Arazi Programı-17.07.2021
  9. Besler Şifa Atölyesi-5; Sirke Atölyesi-24.07.2021
  10. Besler Şifa Atölyesi-6; Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Sektöründe Fırsatlar-27.07.2021
  11. Besler Şifa Atölyesi-7; Projemiz Ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları-14.08.2021                     

Arazi ve Seminerlere başvuru formu kapanmıştır. Atölyelere başvuru formu da yukarıda verilmiştir.

Gençlik ve Spor Bakanlığı GPDP 2020- 1 kapsamında desteklediği Genç Lokman Hekimlerin Şifa Kapısı Projesi kapsamında faaliyetlerin 3. dönemi yapıldı. Bu projenin bu döneminde faaliyetler nihai ürün olarak yani sabun, krem, macun, yağ, merhem, tentür, şurup, şerbet, şifalı çay, kişisel bakım ürünü gibi ürünler için atölye çalışmaları şeklinde devam ediyor.

Sincan'da bulunan Besler Şifa Atölyesi tarafından yapılan ücretsiz eğitimler için atölyemizin sosyal medya kanallarımızdan bilgi alabilirsiniz. www.instagram.com/beslersifa

Özet olarak Şifa Atölyesinde etkinlikler devam ederken Projede ilk eğitim döneminde Boyar Itri ve Tıbbi Yetiştirilemesi ve Kıymetlendirilmesi Eğitimleri sonrasında; ikinci döneminde tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünü ve iyi uygulama örneklerini uzmanından ve yerinde inceledikten sonra; üçüncü döneminde artık pratik nihai ürünler elde edilmesine yönelik faaliyetler yapılmıştır. Projenin son döneminde de pratik eğitimler devam edecek ve nihai ürünler edilmesine yönelik atölyede eğitimler yapılacaktır. Canlı performanslarda eğitmenler gözetiminde ve fiziksel atölye ortamında eğitimler yapıldı.

3- AROMATERAPİ VE FİTOTERAPİ ATÖLYELERİ Eylül- Ekim- Kasım 2021

  1. Güdül Belediye Başkanı Ziyareti,
  2. Aromaterapi Ve Fitoterapi Atölyeleri-1; Aromaterapiye Giriş, Doç. Dr. Sabri Erbaş,
  3. Aromaterapi Fitoterapi Atölyeleri-2; Şifalı Macunlar Atölyesi,
  4. Proje Kontrolörü Ve Denetçisi Ziyaretleri,
  5. Aromaterapi Fitoterapi Atölyeleri-3; Tıbbi Ve Aromatik Bitkileri Kullanım Şekilleri, Prof. Dr. Selami Selvi,
  6. Uşak Üniversitesi Proje Pazarı,
  7. Aromaterapi Fitoterapi Atölyeleri-4; Şifalı Kremler Atölyesi,
  8. Fidan Dikme Etkinliği.

Projenin 3. döneminde Sabun, Krem ve Şifalı Macunlar Atölye Çalışmaları yapılmıştır. Bu eğitimlere 200 kişi katılırken eğitime katılanlar için 520 fidan dikilmiştir. Projenin bakanlıkça kontrolleri ve projenin proje pazarında sunulması gibi faaliyetler yapılmıştır.


4- AROMATERAPİ ATÖLYELERİ ve GENÇ LOKMAN HEKİMLER SÖYLEYİŞİLERİ 
Aralık 2021- Ocak 2022

  1. Temel Düzey Sosyal Medya Eğitimi İletişim Uzmanı
  2. Sosyal Girişimler Için Personel İletişim Uzmanı Cihan Sercem
  3. Genç Lokman Hekimler Söyleşileri-1; Suyunun Şifa Olsun
  4. Genç Lokman Hekimler Söyleşileri-2; Beste Şifa Atölyesi Kütüphanesi
  5. Genç Lokman Hekimler Söyleşileri-3; Geleneksel Ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları
  6. Lokman Hekimler Söyleşileri-4; Bi’Avuç Ile Tütsü Sohbeti
  7. Aromaterapi Atölyeleri-1; Maserasyon Ile Yağ Çıkarma
  8. Aromaterapi Atölyeleri-2; Güdül Için Şifalı Bitkiler
  9. Aromaterapi Atölyeleri-3; Abdüllatif Yılmaz Ile Şifalı Şerbetler Atölyesi
  10. Aromaterapi Atölyeleri-4; Nazım Tanrıkulu Ile Tentür Atölyesi
  11. Aromaterapi Atölyeleri-5;  Gamze Kuşluoğlu Ile Aromaterapide Beslenme Atölyesi
  12. Aromaterapi Atölyeleri-6;  Nazım Tanrıkulu Ile Şurup Atölyesi
  13. Aromaterapi Atölyeleri-7; Aromaterapide Üçü Bir Arada Atölyesi

 GENEL PROJE FAALİYETLERİ 
1- Hazırlık Süreci ve Proje Tanıtımı; Şubat 2021
2- Eğitmenlerin Belirlenmesi Ve Eğitim Alacak Gençlerin Tespiti; Şubat 2021
3- Boyar, Itri Ve Tıbbi Bitkiler Yetiştirilmesi Ve Kıymetlendirilmesi Eğitimleri 
(Toplam 11 Program); 15 Şubat-24 Mart 2021
4- Besler Şifa Atölyeleri Ve Tıbbı Aromatik Bitkiler Arazide Eğitim Çalışmaları 
(Toplam 11 Program); Nisan- Ağustos 2021
5- Aromaterapi Ve Fitoterapi Atölyeleri 
(Toplam 4 Eğitim ve 4 Program); Eylül- Kasım 2021
6- Aromaterapi Atölyeleri Ve Söyleyişiler 
(Toplam 14 Program); Aralık 2021- 15 Ocak 2022
7- Proje Kapanış Toplantısı; 15 Ocak 2022.

Bu proje Gençlik Projeleri Destek Programı (2020-1) kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenmekte ve Yeşil Orman Okulu tarafından yürütülmektedir.

Proje Hedef Kitlesi

Projenin hedef kitle olarak Ankara Sincan ve Güdül çevresinde ikamet edenler yanısıra proje için başvuran herkese hitap edilmiştir. İlk eğitim 300 kişiden öncelikli olmak üzere atölye çalışmalarına katılabilecek 150 kişi ile çalışmalar yapılmıştır. Projenin bu 3. döneminde Sabun, Krem ve Şifalı Macunlar Atölye Çalışmalarına 200 kişi katılırken eğitime katılanlar için 520 fidan dikilmiştir. 

Bu faaliyet dönemine yeni müracaatlar da kabul edilmiştir.

1- Projeden resmi faydalanıcıları 18-29 yaş aralığındaki gençlerdir. 

2- Atölyede yapılan canlı performans gerektiren çalışmalar pandemi koşulları sebebiyle tehir edilebilir.


PROJE GÖRÜNÜRLÜK ÇALIŞMALARI

BAKANLIK DESTEĞİNİN PAYLAŞILMASI

Gençlik ve Spor Bakanlığı @gencliksporbak GPDP 2020- 1 kapsamında desteklediği Genç Lokman Hekimlerin Şifa Kapısı Projesi kapsamında faaliyetleri devam ediyor. Bu projenin bu döneminde faaliyetler nihai ürün olarak yani sabun, krem, macun, yağ, merhem, tentür, şurup, şerbet, şifalı çay, kişisel bakım ürünü gibi ürünler için atölye çalışmaları şeklinde devam etmiştir. Her eğitimde proje görünürlük logoları ve destekleri paylaşılmıştır.

FAALİYETLERLE GÖRÜNÜRLÜK ÇALIŞMALARI

Proje bakanlık tarafından kontrol edilerek sunum yapılmıştır. Projenin yağın etkisinin ve farklı yönlerinin anlatıldığı Uşak Proje Pazarında sunum yapılmıştır. Projede eğitime katılan 20 eğitmen ve 500 kişi için toplamda 520 fidan dikilmiştir.

Proje vasıtasıyla hazırlanan atölye ve kütüphane için broşür hazırlanmış ve eğitimlere katılanlara verilmiştir.

SOSYAL MEDYA ÇALIŞMALARI

Yeşil Orman Okulu olarak hem kurumsal hem proje sosyal medya kanallarında çalışmalar yapıldı. Bakanlığın görünürlük kuralları çerçevesinde yapılan bu çalışmalarda proje ve proje faaliyetleri tanıtıldı.

Web ve sosyal medya kanalları; 

w: https://www.yesilormanokulu.com/

t: www.twitter.com/yesilormanokulu

e: yesilormanokullari@gmail.com

f: https://www.facebook.com/YesilOrmanOkulu

İns: www.instagram.com/yesilormanokulu

proje: https://twitter.com/GencLokmanHekim

 







Projede kullanılan hashtagler; 

#GençLokmanHekimler #TıbbiveAromatikBitkiler #aromaterapi #permakültür #Gençlerİçin #HayataKatıl #GençlikProjeleriDestekProgramı #Ankara